fbpx

Sieradenonderhoud

Hoe houd ik mijn sieraden het mooist?

Berg uw sieraden wanneer u deze niet draagt altijd op in een doosje met een zachte ondergrond, afgeschermd van licht en vocht. Zorg er hierbij voor dat de deze niet in aanraking komen met andere sieraden waardoor u krassen voorkomt. Wanneer u uw sieraad omdoet, doe dit pas na het gebruik van parfum, handcrème, haarlak of andere cosmetica.

Kan ik mijn sieraden altijd omhouden? Ook onder de douche, tijdens het sporten, tijdens huishoudelijk werk en ’s nachts?

Ja, in principe kan dit. Let er wel op dat alle soorten metalen gevoelig zijn voor stoten, butsen, contact met harde oppervlakten, schoonmaakmiddelen, parfums, chloor en andere chemische middelen. Uw verlengt de levensduur van uw sieraad door deze tijdens het douchen, sporten, schoonmaken, klussen en slapen af te doen.

Hoe kan ik mijn sieraden het beste schoonmaken?

  • Zilver: zilver is gevoelig voor oxidatie. Wanneer u de sieraden niet draagt is het aan te bevelen deze, beschermd tegen licht en vocht, te bewaren in een doosje. Wanneer uw sieraad toch geoxideerd is kunt u deze weer oppoetsen met een zilverpoetsdoek of andere daarvoor bestemde middelen. Wanneer het uw sieraad vol zit met vuil kunt u deze weer schoonmaken door met een oude tandenborstel en een mengsel van water, afwasmiddel en ammoniak over de vuile plekken heen te gaan. Spoel het sieraad daarna na met water en droog goed af.
  • Goud: goud is amper gevoelig voor oxidatie. Voor vuil kunt u ook hier weer de methode met de oude tandenborstel, afwasmiddel en ammoniak gebruiken
  • Diamanten: Diamanten (en andere edelstenen) kunnen door huidvet dof worden. Ze verliezen dan hun glans. Om deze glans weer terug te krijgen mengt u water, afwasmiddel en ammoniak en maakt u de diamant schoon met dit mengseltje. Droogdeppen met een doek die niet pluist.